Babasından öğrendiği pideciliği 35 yıldır geleneksel usullerle sürdürüyor

Editör: Teknisyen
Yayın : 22 Ocak 2025 10:59
Güncelleme : 22 Ocak 2025 11:59


Eskişehir’de 35 yıldır pidecilikle uğraşan Muhittin Çubuk, babasından öğrendiği ve severek yaptığı mesleğine geleneksel yöntemlerle devam ediyor.
Babasının Gaziantep’te fırıncı olarak yetişip Eskişehir’e geldiğini ve pideciliği baba mesleği olarak devam ettirdiklerini dile getiren Muhittin Çubuk, Eskişehir’de ise 35 senedir faaliyette olduklarını aktardı. Özellikle pideciliğin usta-çırak ilişkisine dayanan geleneksel bir meslek olduğunu ifade eden Çubuk, meslekte yetişmenin önemini de ayrıca dile getirdi. Eskişehir’de çok sayıda lokanta olduğunu ve bunun, gıda kalitesinin düşmesindeki en önemli sebep olduğunu aktaran Çubuk, gıda sahteciliği yapan firmalara yönelik eleştirilerini dile getirdi. Bununla birlikte Çubuk, yeni nesil doğalgazlı fırınlarla geleneksel usul odun ateşli fırınlar arasındaki lezzet farkına dikkat çekerek, iyi bir pidenin kesinlikle odun ateşinde pişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şehir bu kadar çok lokantayı kaldırmıyor, bu yüzden kalite düşüyor
Çubuk, son zamanlarda artan gıda sahteciliği ile özellikle et ve şarküteri ürünlerinde birçok hileyle karşılaşıldığını dile getirerek, "Biz elimizden geldiği kadar düzgün çalışıyoruz ama biliyorsunuz Eskişehir’de aşırı derecede lokanta mevcut. Mesela Bağlar’da her iki dükkandan bir tanesi lokanta ve gıda üzerine ama şehir artık bunu kaldırmıyor. Bu yüzden de kalite düşüyor. Şu şartlarda ve şu gündemde düzgün ve dört dörtlük çalışırsan anca kendini geçindirirsin" dedi.

Doğalgazlı fırınlar odun ateşi lezzetinin yerini tutmuyor
Bazı lokantaların pide ve lahmacun pişirirken doğalgazlı fırın kullandıklarını belirten Çubuk, bu noktada odun ateşiyle arasında kesinlikle bir lezzet farkının ortaya çıktığına değindi. Gıdada sahteciliğin sektörü de olumsuz etkilediğinden bahseden Çubuk, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"Doğalgazla odun çok farklı. Mesela meşe odununda pişen bir ürünle doğalgazlı fırında pişen ürün arasında fark yok gibi gelir ama kesinlikle var. Bunu sıcakken anlayamazsınız, ancak soğuyunca ortaya çıkar. Mesela bir de çoğu arkadaş hamuru makinede açıyor ve maya kullanmıyorlar. Makineyle açılıp maya koyulmadığı için sıcakken bir sıkıntı yok ama soğuduğu zaman kaba tabirle kayış gibi oluyor maalesef" ifadelerini kullandı. Et ürünleriyle alakalı son zamanlarda çıkan söylentilere değinen Çubuk, "Duyduğumuz şeyler hiç hoş değil, gerçekten mide bulandırıcı. Türkiye’nin en büyük iki tane sucuk firmasında kesinlikle dana eti değil domuz eti çıktı. Zaten şu son 3-4 aydır var olan ekonomik şartlar ve gündeme gelen bu tür olaylar sektörümüzü ve işlerimizi kesinlikle olumsuz etkiledi."

"Yalnız pidecilikte değil, her meslekte küçükten yetişen esnaf sıkıntısı var"
Son olarak en son 15 yıl önce meslek için birilerini yetiştirdiğini dile getiren Çubuk, baba mesleği olarak öğrendiği pideciliği kendi oğluna öğretme noktasında da sıkıntılar yaşadığına değindi. Çubuk, meslekteki usta-çırak ilişkisinin zayıflaması ve sektöre yeni insanlar kazandıramamakla ilgili düşüncelerini ise şu sözlerle aktardı:
"2010’dan beri kesinlikle eleman yetiştiremedim. Kendi oğlumu bile yetiştiremiyorum. Sadece bizim meslekte de değil, ufak esnaf olarak hangi camiaya giderseniz gidin aynı sıkıntı var."

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

En Hızlı Saç Uzatma Yöntemi 💛 | 2 Haftada 6 Cm Uzatma!

Kütahya’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Kent merkezindeki metruk tarihi bina merak konusu oldu

AK Parti’de Albayrak güven tazeledi

Kütahya Belediyesporlu gençler Antalya’dan kupalarla döndü

GÜÇLÜ BAŞLANGIÇLAR ZAMANI! 31 Aralık Oğlak Burcunda Dolunay!

Acı haber! Billur Kalkavan'ın kardeşi sahte alkol kurbanı oldu! Ünlü iş insanı Rıza Kalkavan hayatını kaybetti

En Hızlı Saç Uzatma Yöntemi 💛 | 2 Haftada 6 Cm Uzatma!

Şifa kaynağı termalde sezon açıldı

29 EKİM GÖKYÜZÜ NE DİYOR?

ŞAMANLARDA SAÇ SAKLAMA

Geleneksel Tıpta Uzun Yıllardır Kullanılan Ökse Otunun Faydaları Saymakla Bitmiyor!

GÜÇLÜ BEBEK BAĞIŞIKLIĞI İÇİN BU BESİNLER ŞART

ÇAKRALARIN SİZE MESAJI VAR…

Tepebaşı’nda futbol turnuvası başladı

Nöbetçi Eczaneler

31 Ocak 2025 Cuma Günü Nöbetçi Eczaneler

TAKIMLAR O G B M A Y AV P
Galatasaray 20 17 3 0 53 22 31 54
Fenarbahçe 20 15 3 2 52 20 32 48
Samsunspor 20 12 4 4 34 19 15 40
Eyüpspor 20 10 6 4 33 19 14 36
Göztepe 20 10 4 6 40 26 14 34
Beşiktaş 20 8 8 4 29 21 8 32
Başakşehir 20 8 5 7 35 30 5 29
Rizespor 20 8 3 9 22 31 -9 27
Gaziantep FK 20 7 5 8 26 28 -2 26
Trabzonspor 19 6 7 6 34 24 10 25
Alanyaspor 20 6 7 7 24 28 -4 25
Kasımpaşa 20 5 10 5 32 37 -5 25
Sivasspor 20 6 5 9 26 34 -8 23
Antalyaspor 20 6 4 10 22 39 -17 22
Konyaspor 20 5 6 9 24 32 -8 21
Bodrum FK 20 4 4 12 14 26 -12 16
Kayserispor 19 3 7 9 19 39 -20 16
Hatayspor 20 1 7 12 21 37 -16 10
Adana Demir 20 2 2 16 17 45 -28 5
TAKIMLAR O G B M A Y AV P
Kocaelispor 21 14 2 5 34 19 15 44
F. Karagümrük 21 11 5 5 36 20 16 38
Erzurumspor FK 21 11 3 7 26 16 10 36
Bandırmaspor 21 9 7 5 29 23 6 34
İstanbulspor 21 10 3 8 34 24 10 33
Gençlerbirliği 21 9 6 6 23 19 4 33
Çorum Fk 21 8 8 5 25 20 5 32
Boluspor 21 9 4 8 30 26 4 31
Ankaragücü 21 9 3 9 27 21 6 30
Pendikspor 21 8 6 7 28 25 3 30
A. Keçiörengücü 21 8 6 7 27 25 2 30
Amed Sportif F. 21 7 9 5 21 19 2 30
Ümraniyespor 21 8 5 8 30 29 1 29
Erokspor 21 8 5 8 27 26 1 29
Manisa FK 21 9 2 10 26 28 -2 29
Iğdır F.K 21 7 5 9 22 23 -1 26
Sakaryaspor 21 6 8 7 25 29 -4 26
Şanlıurfaspor 21 7 4 10 26 29 -3 25